Wat kun je zelf doen voor een gunstiger energielabel?
Vanaf 1 januari 2021 is het hebben van een energielabel verplicht als je een huis gaat verkopen of verhuren. Dit is zodat de koper inzicht heeft over hoeveel kosten per maand moeten worden verrekend aan energie. Uit een onderzoek van Tilburg University en TU Eindhoven is gebleken dat een goed energielabel veel geld kan schelen bij de verkoop. Maar hoe zorg je voor een gunstiger energielabel?
Aanvragen energielabel: Waar wordt op gelet
Bij het aanvragen energielabel komt er een inspecteur langs die alle benodigde ruimtes en installaties van je huis inspecteert. Er wordt gelet op de isolatie, op het glaswerk, het sluiten van de deuren en of je installaties energiezuinig zijn en duurzaam zijn. Het energielabel loopt van groen (A++++, zeer zuinig) tot rood (G, zeer onzuinig). Een beter energielabel zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening.
Wil je je energielabel verbeteren? Dat kan met deze tips. Als eerst is een goede isolatie belangrijk. De isolatie in de muren zorgt voor het beste resultaat, en isolatie in de vloer en het dak kan ook veel verschil maken. Kijk of je recht hebt op subsidies van de overheid, omdat dit best duur kan zijn!
Energiezuinige kozijnen en dubbel of tripel glas kunnen ook een groot verschil maken. Kunststof kozijnen zorgen voor een betere isolatie en ook nog eens een goede inbraakpreventie.
Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen er ook voor dat je energielabel omhoog schiet. De kopers weten dat de energierekening hierdoor flink omlaag gaat, en het laat ook nog eens zien dat je huis goed bezig is voor het milieu! Dit kan een overtuiging punt zijn voor veel kopers.
Hoe werkt het?
Aanvragen energielabel kan gedaan worden via verschillende websites. Deze vergelijken offertes voor je zodat je de goedkoopste en beste optie kan kiezen. Alle inspecteurs moeten gecertificeerd zijn. Zodra je de afspraak maakt, komt de inspecteur langs en bekijkt de nodige belangrijke zaken voor het energielabel.
Het is belangrijk dat je een energielabel aanvraagt ruim op tijd voor de verkoop. Het label is immers 10 jaar geldig, en het maken van een afspraak kan soms even duren. Heb je geen label, riskeer je een boete van 400 euro.